Aamukahveilla esitellään Pälkäneen mallia, joka tarjoaa maanomistajille apua ja rahoitusta vesienkunnostukseen

aamukahvit
Vesienkunnostukseen apua ja rahoitusta tuovaa Pälkäneen mallia rakennettiin ”isäntien aamukahveilla” marraskuussa Aitoon Honkalassa. Nyt malli on valmis ja rahoitus varmistumassa. Sitä ja tuoreita tutkimustuloksia esitellään hiihtolomien jälkeen kahdessa aamukahvitilaisuudessa.

Pälkäneen järviä uhkaava rehevöityminen voidaan pysäyttää kunnostushankkeilla, jotka estävät ravinteiden huuhtoutumisen tai päätymisen järviin. Kunnostushankkeisiin on saatavissa avustusta monen eri kanavan kautta. Rahoitus edellyttää asiantuntijan laatimaa suunnitelmaa. Suvi-vesiensuojeluhanke vauhdittaa kunnostushankkeita tarjoamalla apua rahoitushaku- ja suunnittelubyrokratiaan. Lisäksi hanke osallistuu vesien kannalta merkittävien ja vaikuttavien hankkeiden omarahoitusosuuteen.

Paperitöissä ja rahoituksessa apua tarjoavaa Pälkäneen mallia esitellään maanomistajille 11. ja 14.3. järjestettävillä aamukahveilla. Lisäksi kerrotaan Suvi-vesiensuojeluhankkeen teettämien tutkimusten tuloksista, joiden mukaan Pälkänevesi uhkaa rehevöityä, jos järveen päätyvää ravinnekuormitusta ei vähennetä kolmanneksella. Kukkia ei ole yhtä suuressa vaarassa rehevöityä, mutta kirkas vesi on samentunut.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen hankejohtaja Janne Pulkka esittelee tilaisuudessa menetelmiä, joiden avulla järveen päätyvien ravinteiden määrää voidaan vähentää.

Suvi-hankkeen puolesta paikalla ovat hankevetäjä Marja-Liisa Suomalainen sekä Thomas Penttilä ja Tommi Liljedahl.

 

Maanomistajien aamukahvit

  • pe 11.3. klo 8.30 Nuijalla Onkkaalassa
  • ma 14.3. klo 8.30 Rautahovissa Rautajärvellä

 

Tagit