Ajankohtaista
MTK:n säätiö palkitsi Aito Suvi ry:n Veden vaalija -kunniamaininnalla
MTK:n Säätiö on palkinnut Aito Suvi ry:n Veden vaalija -kunniamaininnalla. Palkintoraati kiittelee, että yhdistys on luonut vesienhoitoon maanomistajalähtöisen toimintatavan, jonka avulla on saatu kahdessa vuodessa vireille 25 vesienkunnostushanketta.
”Toimilla haetaan win-win-ratkaisuja: vähennetään ravinnekuormitusta, parannetaan maatalouden tuottavuutta ja lisätään luonnon monimuotoisuutta. Toimivaksi havaittua mallia levitetään nyt myös Pälkäneeltä muualle.”
Tuppiojan kosteikko on tekemistä vaille valmis
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja tekeminenkin helpottuu, kun suunnitelmia vielä säädetään ennen kuin kauha uppoaa turpeeseen.
Kortteenpohjan Tuppiojan kosteikkoa rakentava Tuukka Tiitola kävi perjantaina suunnittelija Elina Sorvalin kanssa läpi, miten työmaa toteutetaan. Mukana kiersi maita viljelevä Heikki Ahola, joka tuntee pellot pintaa syvemmältä. Hän tietää, millaisilla välineillä ja mistä kosteikoiden hoito onnistuu peltotöiden ohessa.
Vettä padottava siltarumpu korjataan Puutikkalantiellä
Kukkian vesistökunnostukset näkyvät tällä viikolla myös liikenteessä. Holjassa Puutikkalantiellä asennetaan parhaillaan uutta siltarumpua. Työ liittyy Holjanlahdelle laskevan Myllyojan kunnostukseen.
Maantien alittavaa siltarumpua lasketaan metrin verran, jotta se ei patoaisi vesiä tien länsipuolella oleville pelloille. Rummun korjauksen toteuttaa ELY-keskus, joka sai sovitettua työt tälle kesälle niin, että Myllyojan kunnostus päästään tekemään loppuun syksyn aikana.
Pienkeräys vauhdittaa vesienhoitoa
Aito Suvi ry:n viimevuotinen pienkeräys tuotti reilut 1700 €. Keräykseen osallistui kesän aikana 26 lahjoittajaa. Keräyksen tuotto käytetään kunnostuskohteiden omarahoitusosuuteen.
Järviä rehevöittävää ravinnekuormitusta pienennetään tänä kesänä Kukkialla. Työt Kortteenpohjan Tuppuojalla käynnistyvät elokuussa. Ojan varteen rakennetaan kaksi kosteikkoa sekä virtausta hidastavia pohjapatoja ja metsävesiä pidättävä laskeutusallas.
Suvi-seminaari herätti huolta, mutta myös toivoa
– 60 vuotta olen odottanut tällaista. Nyt on tietoa ja konkreettiset suunnitelmat toimenpiteistä, joilla Kukkia palautetaan kirkasvetiseksi, Leimo Kangas kiteytti Suvi-seminaarin annin.
Iso-Vekunan kaakkoisosan ja edustan saaret suojellut Kangas kiitteli täyden Seuratalon puolesta teemapäivästä, joka herätti huolta Natura-järven muutoksesta, mutta tarjosi myös keinoja kehityksen kääntämiseen.
Leimo Kankaan mielestä Kukkialla ei pidä tyytyä siihen, että järvi saadaan pidettyä hyvässä tilassa.
Terttu Salmela Suvi-seminaarissa: Huoli Kantolanlahdesta yhdisti ja sai tarttumaan toimeen
– Jokainen voi tehdä jotain yhteisten vesien hyväksi. Jutelkaa toisillenne ja olkaa yhteydessä asiantuntijoihin. Siitä voi seurata vain hyvää, Terttu Salmela kannustaa.
Hän esitteli Suvi-seminaarissa Rautajärven Kantolanlahden kunnostusta. Sen alkusysäyksenä toimivat huolestuttavat tutkimustulokset.
– Havahduin Laskuojat kuntoon -kurssilla siihen, miten vähän tiesin, mutta myös siihen, ettei kotijärvestä ole tutkimustietoa.
Tommi Liljedahl Suvi-seminaarissa: Kukkialla käynnissä neljä kunnostuskohdetta
Suvi-seminaari herätti huolta Kukkian tilasta. Veden tummuminen on muuttanut eliöstöä. Ilmastonmuutoksen vuoksi pinta uhkaa laskea entistä alemmas loppukesästä, kun kevättulvat aikaistuvat.
Aito Suvi ry:n sihteeri Tommi Liljedahl esitteli keinoja, joilla yhdistys pyrkii hidastamaan muutosta. Se toteuttaa tämän ja ensi vuoden aikana neljä ensimmäistä kunnostuskohdetta Kukkialla
Kosteikoiden, kaksitasoumien ja pohjapatojen avulla vähennetään järveä rehevöittävää ravinnekuormitusta. Samalla lisätään luonnon monimuotoisuutta ja sopeudutaan ilmastonmuutokseen.
Kirsi Kuoppamäki Suvi-seminaarissa: Kukkia ei ole vielä rehevöitynyt
Suvi-seminaari herätti huolta Kukkian tummumisesta sekä siihen liittyvistä muutoksista eliöstössä, muun muassa linnustossa. Sen sijaan veden ravinnepitoisuudessa, levämäärässä tai pinnankorkeudessa ei ole juuri tapahtunut muutosta.
Kukkian vedenlaatua on seurattu pisimpään Kukkiasaaren ja Iso Siikasaaren välissä sijaitsevalla havaintopisteellä, josta on mittaustuloksia 1960-luvun puolivälistä alkaen.
Raimo Virkkala Suvi-seminaarissa: Kukkian vesilintukannat ovat puolittuneet 2000-luvulla
Suomessa on 98 kansainvälisesti tärkeää lintualuetta. Valtaosa niistä sijaitsee rannikolla ja Lapissa.
Kukkia on yksi harvoista sisämaan tärkeistä lintualueista eteläisessä Suomessa.
– Syynä on erityisesti kaksi lajia: kuikka ja kalalokki, Suomen ympäristökeskuksessa johtavana tutkijana toimiva Raimo Virkkala sanoo.
Hän kertoi viimeisinä työpäivinään ennen eläköitymistä Suvi-seminaarissa Kukkian linnuston muutoksesta, jota hän on seurannut puolen vuosisadan ajan.