Haastattelu omituisista kuopista

Rauno Koskinen ja Olli Holmén
Rauno Koskinen ja Olli Holmén

Luonnonilmiönä erikoinen

– Tällaista ei ole tapahtunut elinikäni aikana, kertoo Rauno Koskinen

85-vuotiaalla Koskisella on monien kymmenien vuosien kokemus Luikalan etelärannasta. Kyseisellä rannalla Rauno ei ole ennen todennut samankaltaisia kuoppia ja sen takia niitä hämmästelikin. 

– Huomasin ne kymmenes heinäkuuta.

Raunon huomion kiinnitti heinäkuun alkupuolella kotimökkinsä rantaan ilmestyneet viisi kuoppaa, jotka sijaitsevat noin 2 metriä rantaviivasta ja ovat halkaisijaltaan 6080 senttimetriä ja syvyydeltään noin 20 senttimetriä.

Kuopista nousee myös ilmakuplia joka saa Raunon ajattelemaan, että jonkin näköinen kaasupurkaus on aiheuttanut ne. Kuopat eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet vesien tilaan ollenkaan. Parhaimmillaan järven näkösyvyys on noin kolme metriä. 

Ranta on kokonaan luonnontilainen, eikä sitä ole muutettu muuten, kuin virkistyskäyttöä varten kasveja on niitetty. Rannan kupeeseen johdetaan kuitenkin pelloilta laskuvedet.

Koskisen naapurit eivät ole tällaisia kuoppia havainneet, mutta noin kilometrin päästä hänen toiselta mökiltänsä semmoinen löytyi.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusinsinööri Katja Kulo vastasi haastattelussa, että epäilee kaasutaskua kuoppien aiheuttajaksi. Hänen mukaan kuopat ovat liian isoja ollakseen simpukoiden kuoppia ja epäilee, että niissä ei ole mitään elävää. 

– Ei luultavasti mitään uutta ja ihmeellistä, sanoo Kulo. 
 

Tagit