Kosteikkoasiamies kertoo, miten järvien rehevöityminen pysäytetään

Kintunlammen kosteikko
Kintunlammen kosteikko. Kuva: Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry.

Kesän ensimmäinen vesi-ilta järjestetään Aitoon Kankahovissa maanantaina 5.6. kello 18. Asiantuntijaksi saapuu kosteikkoasiamies Antti Happonen.

Happosen johdolla on rakennettu yli 60 kosteikkoa hänen kotiseudulleen Tuusniemelle. Kymmenen vuotta sitten kosteikkoasiamies tarttui toimeen Pien-Saimaalla. Nyt Lappeenrannan ympäristössä on yli 100 kosteikkoa ja muuta vesienhallintarakennetta, jotka vähentävät järvien ravinnekuormitusta. Tulokset alkavat näkyä: rehevöitymässä olleiden järvien tila vesi on kirkastunut ja ravinnepitoisuudet alentuneet.

Millaista oppia kosteikkoasiamies antaa Pälkäneelle, jotta järvien rehevöitymiskehitys saadaan pysäytettyä?

Kankahovin kosteikkoilta on avoin ja maksuton kaikille vesienhoidosta kiinnostuneille. Illan päätteeksi on tarjolla purtavaa ja lämmin sauna.

 

Pien-Saimaa kosteikot
Lappeenrannan, Taipalsaaren ja Savitaipaleen seudulle on rakennettu kymmeniä kosteikoita ja muita vesiensuojelurakenteita, jotka vähentävät järven ravinnekuormitusta.

Perjantaina 9.6. järjestetään kierros Pälkäneen kunnostuskohteisiin. Retkellä tutustutaan Rautajärvelle toissa vuonna valmistuneeseen kosteikkoon sekä kolmeen kohteeseen, jotka toteutetaan tulevina vuosina. Kaikkiaan Suvi-hankkeella on vireillä yli 30 kohdetta, joiden avulla vähennetään Pälkäneen järvien ravinnekuormitusta.