Pälkäneellä juodaan järvivettä

Kukkolassa sijaitseva Pyhäjärvi
Kukkolassa sijaitseva Pyhäjärvi

Talousvesi on puhdasta vettä jota käytetään kotitalouksissa, joka on juomakelpoista tai mitä voidaan käyttää muuhun arkiseen käyttöön. Suomessa talousvesi on yksi maailman puhtaimmista, ja vedenpuhdistus on Suomessa erinomaista. Pälkäneen alueella talousvesi saadaan suurimmaksi osaksi pohjavesistä. Kuitenkin, pienessä osassa kuntaa käytetään juomavetenä järvivettä.

Kukkolassa sijaitsevasta Pyhäjärvestä on suoraan juotu vettä jo yli 40 vuoden ajan. Järvi on lähdepohjainen, joten sinne ei laske vesiä muista joista tai järvistä. Vesi sen sijaan kulkeutuu järveen maakerrosten läpi ja samalla puhdistuu. Järvestä saatava juomavesi on täysin käsittelemätöntä kun se johdetaan asukkaille, sitä ei ole tarpeen edes suodattaa.

Toisinaan edessä saattaa havaita hieman väriä, joka on merkki humuksesta. Se todennäköisimmin tulee suosta, jonka ympäröimänä puolet Pyhäjärvestä on. Vedessä olevan humuksen määrä ei kuitenkaan vaikuta veden juomakelpoisuuteen.

Pälkäneen vesihuoltolaitoksen työnjohtaja Kalle Syrjä kertoi asuneensa 70-80-luvuilla Kukkolassa, ja silloin joi Pyhäjärven juomakelpoista vettä. Nykyään järven vettä juodaan Kukkolan alueella kesällä reilussa 25 kiinteistössä ja talviaikaan noin 10 kiinteistössä.

Tagit