Vesien pinnat normaalikorkeudella

Mallasveden vedenkorkeus
Mallasveden ja Kukkian pinnat ovat nousseet syksystä alkaen keskiarvokäyrän mukaisesti. Kuva: ymparisto.fi

Pälkäneen järvien pinnankorkeus on seurannut viime kesästä alkaen melko tarkasti pitkäaikaisia keskiarvoja. Helmikuun puolivälissä Mallasvesi oli pari senttimetriä ja Kukkia kymmenkunta senttimetriä korkeammalla kuin tavallisesti samaan aikaan.

Ero vuodentakaiseen on suuri, sillä silloin järvien pinta oli helmikuun lopusta huhtikuun puoliväliin saakka korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Vähälumisen ja lauhan talven jälkeen kevättulvat tulivat pari kuukautta tavanomaista aiemmin, ja vedet nousivat korkeimmilleen jo maaliskuun puolivälissä. Normaalisti suurimmat pinnankorkeudet mitataan kesäkuun alussa.

Tänä vuonna alkutalven sateet saatiin vetenä. Järvien pinnat nousivat tammikuun alkuun saakka, kunnes kääntyivät hitaaseen laskuun. Ennusteen mukaan pinnat nousevat huhtikuusta alkaen, mutta kevättulva jää tavanomaiseksi.

Mallasveden, Längelmäveden ja Hauhonreitin järvet virtaavat Valkeakosken kautta Kokemäenjokea pitkin kohti Poria. Pälkäneen järvet ovat säännöstelemättömiä, sillä juoksutus Valkeakosken voimalaitoksella jäljittelee luonnollista purkautumista. Kun pinta Valkeakoskella uhkaa laskea raja-arvon alle, juoksutusta voidaan rajoittaa. Viime vuonna rajoitus jatkui elokuusta marraskuun puoliväliin saakka.