Vesiensuojeluhankkeen kyläkiertue jatkuu lauantaina – Kukkolassa ja Luikalassa puhutti sinilevä

Kukkola
Salmentaan rannoilla vapaa-aikaa viettävä Railion perhe kertoi Luikalassa järvihavainnoistaan ja pohti, mitä mökkiläinen voi tehdä vesien hyväksi. Suvi-esittelypisteen takana nuorten ohjaaja Olli Holmén.

Vihreän eri sävyissä lainehtineet sinilevälautat säikäyttivät Pälkäneveden ranta-asukkaita juhannuksen aikaan. Tuuli keräsi etelärannoille sinilevää eniten miesmuistiin ja Pälkäneveden saarissakin havaittiin ensimmäistä kertaa sinilevää. Sen sijaan pohjoisrannoilla Sappeessa ja Luikalassa selvittiin vähemmällä.

Levähavaintojen säikäyttämät mökkiläiset soittelivat tutuille, kannattaako rannoille lähteä. Sinilevä hävisi parissa päivässä, vaikka helteet yltyivät ja rantavedet lämpenivät lähes 30-asteisiksi.

sinilevä
Aitoon mökkiranta juhannusaattona ei houkutellut uimaan. Pälkäneveden rannoilla oli sinilevää enemmän kuin koskaan.

Sinilevä oli ykköspuheenaihe, kun Suvi-vesiensuojeluhanke pystytti esittelypisteensä viikonloppuna Kukkolan lavan yhteiskirppikselle ja Luikalan kesätorille. Moni mökkiläinen kyseli, mitä voisi tehdä järven hyväksi.

Kukkolan ja Luikalan kalastajat kertoivat hellekesän vaikutuksista. Vesi on niin lämmintä, että muikut ja monet muut viileän veden kalat hakeutuvat syvimpiin syvänteisiin. Luikalassa kuultiin myös myönteisiä uutisia vedenlaadun parantumisesta: Sulku- ja Siltasalmen tila on kohentunut, kun pengertie korvattiin sillalla.

Ensi lauantaina Suvi-vesiensuojeluhanke ja kesäksi palkatut nuoret esittelevät Pälkäneen vesien puolesta tehtävää työtä Rautajärven markkinoilla kello 10–14 ja Salmentaan kesätorilla klo 11–15.

Rautajärven markkinoiden yhteydessä on runsaasti ohjelmaa, muun muassa perinteinen sahtimestaruuskisa ja tilaisuus testata kullanhuuhdontaa. Juontajana ja musisoijana toimii Matti Rauhalahti.

Toista kertaa järjestettävän Salmentaan kesätoritapahtuman juontaa valmentajalegenda Rauno Korpi. Ostosten ja ohjelman yhteydessä voi tarkastuttaa sammuttimet maksutta.

Vesiensuojeluhankkeen esittelypisteillä voi kertoa vesistöhavaintoja, ostaa Suvi-tuotteita, vastata vesistökyselyyn ja liittyä kannatusyhdistykseen.

Kukkola
Aitoon rannoilla kesänsä viettävä helsinkiläinen Markus Perttula kokeili kalaonnea Suvi-vesiensuojeluhankkeen esittelypisteellä Kukkolassa.
Tagit