44 nuorta haki vesiensuojelu­koulutukseen

vesistöpaja
Pälkänläisnuorista koulutetaan muun muassa apuohjaajia vesistöpajoille, joissa kurkistetaan pinnan alle, tutkitaan pohjaeliöitä ja kasvillisuutta sekä mitataan vesien näkösyvyyttä, happamuutta ja lämpötilaa. Kuva: Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry.

Pälkäneen nuorten ympäristö- ja yrittäjyyskasvatushanketta esiteltiin hiihtolomien alla yhteiskoululla ja lukiolla sekä Anna Tapion koululla. Johdatustuntien jälkeen aiheesta kiinnostuneilla oli tilaisuus hakea vesiensuojelukoulutukseen, jonka jälkeen osa nuorista työllistyy kesällä "vesiensuojelulähettilään" tehtävissä.

Hakemuksia kertyi yhteensä 44. Kesätyötä haki 26 nuorta, ja lisäksi lähes parikymmentä annatapiolaista on kiinnostunut koulutuksesta, joka toteutetaan koululla kerhona.

Hakemustulva oli iloinen yllätys.

– Aivan mahtavia hakemuksia. Nuoret kertovat luontoharrastuksistaan ja muutamilla on kokemusta ohjaajana toimimisestakin. Meillä on edessä vaikea valinta, sillä rahoitus riittää vain osan palkkaamiseen, hanketta suunnitellut Marja-Liisa Suomalainen sanoo.

Haastateltavat hakijat valitaan hiihtolomaviikolla ja koulutus käynnistyy maaliskuussa. Koronatilanteen vuoksi ainakin osa joudutaan toteuttamaan etänä.

Nuorista koulutetaan vesiensuojelulähettiläitä, jotka kertovat yhdessä asiantuntijoiden kanssa vesien tilasta ja suojelusta esittelypisteissä sekä erilaisissa tapahtumissa. Osa nuorista välittää tietoa vesistä ja niiden tilasta somekanavien kautta. Lisäksi nuoria koulutetaan apulaisohjaajiksi lasten vesistöpajoille, joissa tutkitaan pohjaeliöitä ja kasvillisuutta sekä mitataan vesien näkösyvyyttä, happamuutta ja lämpötilaa.

Kouluttajina toimivat Marja-Liisa Suomalaisen lisäksi Tommi Liljedahl (viestintä), Elina Heinonen (vesiensuojelun perusteet), Otto Blomqvist (lasten ohjaaminen), Juha Kankaristo (livestriimaus), Pyry Vaismaa (videoiden teko), Roosa Blom (someviestintä) ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen asiantuntijat (vesistöpajojen ohjaaminen).

Nuorten palkkaamisen mahdollistaa paikallisten yritysten tuki. Mukaan on lupautunut jo kymmenkunta yritystä.

Ympäristö- ja yrittäjyyskasvatushankkeen hakijana toimii Luopioisten Yrittäjät ry. Lisäksi mukana ovat Pälkäneen Yrittäjät ry, Pälkäneen 4H-yhdistys, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Pälkäneen kunta, Pälkäneen yhteiskoulu ja lukio sekä Anna Tapion koulu. Hankkeelle on haettu Leader-rahoitusta Pirkan Helmen kautta, ja se jatkuu syksyllä nuorten yrittäjyyskoulutuksella.