Järvien pinnat kääntyvät nousuun, mutta kevättulva jää maltilliseksi

Kukkian pinnankorkeus
Kukkian pinnankorkeus tasaantui huhtikuun alussa keskiarvokäyrälle. Sulamisvesien ennustetaan nostavan pintoja kuukauden aikana parilla kymmenellä sentillä.

Pälkäneen järvien kevättulvat jäävät viimevuotista maltillisemmaksi, sillä talven vesisateet ovat sulattaneet osan lumista.

Viime keväänä Pälkäneen järvien pinnat nousivat huhtikuun puolivälin jälkeen yli 40 senttimetriä kuukauden aikana. Poikkeuksellisen nopea pinnannousu johtui runsaslumisesta talvesta ja myöhäisestä keväästä.

Tänä talvena osa sateista tuli vetenä, mikä nosti järvien pintoja parilla kymmenellä senttimetrillä jo tammikuussa. Helmi-maaliskuun pakkasilla pinnankorkeus tasaantui hieman keskiarvolukemia matalammalle. Maaliskuun lopun lauha jakso nosti järvet keskiarvokäyrälle.

Ennusteen mukaan Kukkian ja Mallasveden pinnat nousevat kevään aikana parilla kymmenellä senttimetrillä ja saavuttavat huippunsa ennen toukokuun puoliväliä. Tulvahuipun ennustetaan jäävän noin 30 senttimetriä viime vuodesta.

Aurinkoiset ja lämpimät päivät ovat sulattaneet ja kuivattaneet peltoja, mutta metsissä lunta on vielä runsaasti. Mikäli kevätsäät jatkuvat ennusteiden mukaisesti aurinkoisina ja sateettomina, osa lumen sisältämästä vedestä haihtuu ilmaan.

Aurinkoinen kevät vähentää huuhtoumia, sillä routaiseen maahan satava vesi vie maata ja ravinteita mukanaan.

Järvien jäät ovat vielä 30–40-senttisiä. Osa jääkannesta on teräsjään päälle sohjosta jäätynyttä kohvajäätä, jonka kantavuus on vain puolet teräsjäästä.

Pääsiäisenä jäillä oli upeat ulkoilukelit, mutta jatkossa järvillä liikkuminen vaatii viisautta, sillä suojaava lumipeite on sulanut ja aurinko haurastuttaa tummenevaa jäätä.