Kukkian kevättulva saattaa nostaa järven pinnan tavallista korkeammalle  

Kukkian pinnankorkeus
Kukkian kevättulva nostaa ennusteen (sininen) mukaan vedenpinnan tavallista korkeammalle.

Pitkän pakkasjakson päättyminen ja keväisemmät kelit tuovat järviin sulamisvesiä ja kääntävät pinnankorkeudet nousuun.

Kukkian pinta on ollut talven ajan muutaman senttimetrin ajankohdan keskiarvolukemia korkeammalla. Ennusteiden mukaan vedenkorkeus voi nousta toukokuun puoliväliin mennessä niin, että siitä aiheutuu paikallisia ongelmia. Kukkia on Kokemäenjoen vesistöalueen ensimmäinen järvi, jossa varoitetaan korkeasta vedenpinnasta. Luokan 1 huomautus on neliportaisen varoitusjärjestelmän lievin.

Mallasvedellä ja Längelmävedellä talvinen vedenkorkeus on noudatellut varsin tarkasti ajankohdan keskiarvolukemia. Ennusteen mukaan toukokuun puolivälin tulvahuippu jää tavanomaiseksi.

Pintojen nousu kiihtyy, jos sateet sulattavat lumet. Viimeisen viikon aikana on vallinnut lämmin ja tuulinen sää, jonka mukana kosteutta haihtuu ilmaan.

Järvien jäät ovat 30–40 senttimetrin vahvuisia. Niiden kantavuutta kuitenkin heikentää kerrostuneisuus: teräsjään päälle on syntynyt pari heikompaa kerrosta, kun jääkannelle kertynyt vesi on jäätynyt.

Suvi-vesiensuojeluhanke ottaa kevättulvien aikana vesinäytteitä laskuojista. Näytteiden perusteella tarkentuu käsitys siitä, mistä järviin kertyy eniten ravinteita. Hankkeen tavoitteena on auttaa liikkeelle kunnostustoimia, joilla laskuojien ravinteet saadaan kiinni ennen järveä.

Tagit