Myöhäinen kevät lisää rajujen kevättulvien riskiä

Kukkian pinnankorkeus
Pakkaset ovat viivyttäneet lumien sulamista ja järvenpintojen nousua. Kun säät lämpenevät, pinnat nousevat nopeasti. Kukkia saattaa nousta korkeammalle kuin koskaan vuoden 1992 jälkeen (vaihteluväli 1992–2021 merkitty harmaalla). Kuva: Vesistömallijärjestelmä

Keväisen jakson jälkeen palanneet pakkaset ovat viivyttäneet kevään etenemistä. Maaliskuussa alkanut vedenpintojen nousu on taittunut. Sääennusteiden mukaan lumi- ja jääpeite ei ohene tulevallakaan viikolla.

Runsaslumista talvea seuraava sulamiskausi jää lyhyeksi, minkä vuoksi vesien pinnat nousevat rajusti huhtikuun lopussa tai toukokuussa. Ennusteiden mukaan Pälkäneen järvet saavuttavat maksimikorkeutensa toukokuun puolivälin jälkeen. Kevättulvat voivat nousta ennätyskorkealle, jos kevät on sateinen. Aurinkoisella ja tuulisella säällä osa vedestä haihtuu ilmaan.

Pälkäneen suunnalla kevättulvista ennustetaan muuta maakuntaa suurempia. Kukkian ja Mallasveden pinnat ovat vielä huhtikuun alussa ajankohdan normaalikorkeuksissa, mutta toukokuun loppupuoliskolla ne voivat nousta korkeammalle kuin koskaan vuoden 1992 jälkeen.

Pelloille tulvivat vedet vievät mukanaan arvokkaita ravinteita, jotka rehevöittävät järviä. Tulvavahinkoja voidaan vähentää kaksitasouomilla, joissa on enemmän tilaa sulamisvesille.