Kukkialle on annettu varoitus ennätystulvista

Kukkian pinnankorkeus
Järvien pinnat nousevat runsaslumisen talven ja myöhäisen kevään jälkeen jopa puolella metrillä reilussa kuukaudessa. Kukkialla pintojen ennustetaan kohoavan toukokuun puolivälissä korkeammalle kuin koskaan vuoden 1992 jälkeen (vaihteluväli 1992–2021 merkitty harmaalla). Järvelle on annettu varoitus poikkeuksellisen korkeasta vedenkorkeudesta. Se on neliportaisen varoitusjärjestelmän toiseksi vakavin varoitus. Kuva: Vesistömallijärjestelmä

Huhtikuu alkoi talvisena ja sankat pyryt kasvattivat jo ennestään paksua lumikerrosta. Perjantainen vesisade aloitti järvien pintojen nousun, jonka ennustetaan jatkuvan toukokuun loppupuolelle saakka. Silloin pinnat nousevat Pälkäneen suurilla järvillä lähes puoli metriä tavanomaista korkeammalle.

Kukkialla kevättulvasta ennustetaan ennätyksellistä. Pinta saattaa nousta korkeammalle kuin koskaan 30 vuoden aikana.

Kukkialla varoitetaan poikkeuksellisen korkeasta vedenkorkeudesta, joka voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Kukkia on Kokemäenjoen vesistöalueen ainoa järvi, jolle on annettu neljäportaisen varoitusasteikon toiseksi vakavin varoitus. Jäät voivat lisätä kevättulvien tuhoja, sillä järviä peittää edelleen yli puolimetrinen jääkansi.

Myös Mallasveden ja Längelmäveden povataan saavuttavan huippukorkeutensa toukokuun puolivälin jälkeen. Niille annettu keltainen huomautus vedenkorkeudesta on varoitusasteikon lievin.

Pinnat nousevat runsaslumisen talven ja myöhäisen kevään jälkeen poikkeuksellisen nopeasti: yli puolella metrillä reilussa kuukaudessa. Kevättulvaa helpottaa, jos kevätsäät muuttuvat aurinkoiseksi ja tuuliseksi, jolloin osa vedestä haihtuu ilmaan.

Pelloille tulvivat vedet vievät mukanaan arvokkaita ravinteita, jotka rehevöittävät järviä. Tulvavahinkoja voidaan vähentää esimerkiksi kaksitasouomilla, joissa on enemmän tilaa sulamisvesille.