Mitä on sinilevä?

Levänäyte
Suvi-kesätiimin Erika Tuomi ja Hertta Raivio seuraavat heinäkuun ajan sinilevätilannetta Pälkäneen uimarannoilla.

Sinilevä on nimestään huolimatta vihreän värinen syanobakteeri, joka tarvitsee kasvaakseen valoa, lämpöä ja ravinteita. Sinilevä näkyy vedessä joko vihreinä lauttoina tai hippuina.

Sinileviä on erilaisia, ja vain osa niistä on myrkyllisiä. Levän myrkyllisyyttä on vaikea testata, joten kannattaa suhtautua varauksella jokaiseen sinilevään. Sinilevä on erityisen myrkyllistä sisäisesti nautittuna sekä löylyvetenä.

 

Kesän 2022 sinilevätilanne

Vuoden 2022 alkukesä oli kohtalaisen viileä, jonka vuoksi sinilevätilanne pysyi Pirkanmaalla rauhallisena. Ennen juhannusta alkanut hellejakso lisäsi lämmöstä nauttivan sinilevän määrää. Juhannuksen tienoilla levätilanne siis runsastui. Pitkän hellejakson jälkeen levätilanne on jälleen päässyt rauhoittumaan ja vähentymään.

Järviwikin mukaan lähipäivinä suurimmassa osassa Pirkanmaan vesistöjä ei olla havaittu sinilevää, osassa sitä on tavattu hieman ja muutamassa runsaasti.

Kangasalan Kirkkojärvellä on havaittu runsaasti sinilevää kesäkuun lopusta alkaen joka viikko. Myös Akaan Heinälahdelta on tältä viikolta yksittäinen havainto runsaasta sinilevästä ja muutamilla Tampereen rannoilla levää oli hieman.

Leväseurannan mukaan sinilevätilanne on rauhoittunut lähes kaikkialla Pirkanmaalla ja levätilanne näyttää melko hyvältä. Sinilevän määrä voi vaihdella tunnissakin riippuen säästä, ja siksi levätilanne kannattaa tarkistaa itse ennen uimista.