Vesiensuojelussa on kyse miljoonista

Pälkäneellä on 4200 mökkiä
Vesien puhtaus vaikuttaa rantakiinteistöjen arvoon ja ranta-asukkaiden tuomiin ostoseuroihin.

Pälkäne on haluttu mökkipitäjä sijaintinsa ja palveluidensa, mutta ennen kaikkea puhtaiden vesiensä ansiosta. Latvavesillä järvet ovat pääosin hyväkuntoisia. Tämä näkyy hinnoissa. Ison veden äärellä pelkkä tontti maksaa 120 000 euroa. Pienemmältä järvellä tai saaresta tontin voi saada 80 000 eurolla. Nykyhinnoilla Pälkäneen 4200 kesämökkitontin yhteisarvo lähentelee 400 miljoonaa euroa.

Vesien tilan heikkeneminen laskee mökkitonttien haluttavuutta ja arvoa. Esimerkiksi kymmenen prosentin hinnanlasku alentaisi mökkitonttien yhteisarvoa 40 miljoonalla eurolla.

Tuhannet kesäasukkaat käyttävät ahkerasti mökkipitäjänsä palveluita. Parhaalla lomakaudella rannoilla on parikymmentä tuhatta mökkiläistä. Mökeillä viihdytään entistä pidempään, keskimäärin 79 päivää vuodessa. Koronapandemia teki etätyöstä arkea.

Keskivertomökkiläinen käyttää vuodessa mökin rakentamiseen ja korjaamiseen 2550 euroa ja päivittäistavaroihin 2 000 euroa. Pälkäneellä tämä tarkoittaa 20 miljoonan euron yhteispottia, josta merkittävä osa piristää paikkakunnan elinkeinoelämää. Aivan kaikki mökkiläiseurot ei kuitenkaan tule Pälkäneen ulkopuolelta, sillä osa mökeistä on paikkakuntalaisten omistamia.

Mökkiläisten vuoksi myös palvelut ovat riippuvaisia puhtaista vesistä. Mökille lähdetään harvemmin ja pienemmällä joukolla, jos lapset eivät pääse uimaan tai verkot limoittuvat levästä. Mikäli mökkiläisten käyttämä rahasumma pienenee kymmenellä prosentilla, mökkipitäjään jäävä potti pienenee parilla miljoonalla eurolla vuodessa. Jos vedet olisivat niin heikossa kunnossa, että puolet mökkiläisistä viettäisi vapaa-aikansa muualla tai lähtisi mökille vain joka toinen viikonloppu, menetys lähentelisi kymmentä miljoonaa euroa.

  • Lisätietoa mökillä vietetystä ajasta ja mökkiläisten ostovoimasta: Mökkibarometri
LiiteSize
Mokkibarometri 2016.pdf2.46 MB