Olli Holmén johtaa nuorten vesistötiimejä

Olli Holmen
Olli Holmén toimii tiiminvetäjänä, kun nuoret aloittavat kesätyönsä vesistöpajojen ohjaajana ja vesiensuojeluhankkeen esittelijöinä.

– Olen Olli ja tulen toimimaan tiiminvetäjänä eli teidän esimiehenänne, Olli Holmén esittäytyy etätyöhaastattelun alkajaisiksi.

Holmén otti esituntumaa nelikuukautiseen pestiinsä pääsiäisen jälkeisellä viikolla, kun vesistönsuojelulähettilääksi hakeneille nuorille järjestettiin työhaastatteluita. 27:stä kesätyötä hakeneesta nuoresta haastatteluihin osallistui 22. Heistä ainakin 16 saa työtä lasten vesistöpajojen ohjaajina tai viestinviejinä, jotka esittelevät Pälkäneen vesien tilaa ja niiden puolesta tehtävää työtä. Mikäli koronarajoitukset estävät jalkautumisen erilaisiin kesätapahtumiin, työtä tehdään verkon ja somekanavien kautta. Korona vei verkkoon myös työhaastattelut ja huhtikuun puolivälissä alkavan koulutuksen.

Suvi-vesiensuojeluhankkeen rinnalla käynnistyneen nuorten ympäristökasvatus- ja yrittäjyyshankkeen laittoi liikkeelle Luopioisten Yrittäjät ry. Nuorten palkkaamisen mahdollistavat paikalliset yhteistyökumppanit. Toistakymmentä yritystä on tukenut hanketta. Aito Säästöpankki järjestää sen hyväksi hyväntekeväisyyshuutokaupan.

Mikäli koronatilanne sen sallii, ensimmäiset nuoret aloittavat työnsä viimeisillä kouluviikoilla, kun alakoululaisille järjestetään vesistöpajoja. Tiiminvetäjän työt alkavat jo huhtikuun puolivälissä.

– Aika paljon on suunniteltavaa ja hoidettavaa, Olli Holmén sanoo.

 

Kolumbiasta Luopioisiin

Tamperelaissyntyinen Olli Holmén on biotekniikan diplomi-insinööri.

– Asun Luopioisissa 99-vuotiaan mummoni kanssa. Pidän mummosta huolta, mutta en ole omaishoitaja. Selviämme hyvin näin, sillä kotihoito käy säännöllisesti ja äiti auttelee viikonloppuisin.

Holmén valmistui pari vuotta sitten Tampereen yliopistolta.

– Opiskelin pääaineenani biotekniikkaa ja sivuaineena ympäristötekniikkaa, jossa keskityttiin muun muassa vesihuoltoon, biokaasun tuottamiseen ja pilaantuneen ympäristön puhdistamiseen.

Diplomityössään Holmén tutki, miten tiettyjen bakteereiden geenien avulla voidaan säädellä kahden muun geenin ilmentymistä. Tekniikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi lääkkeiden tai biopolttoaineiden tuotannossa.

Diplomityön palautettuaan Holmén pakkasi reppunsa ja lensi Kuubaan.

– Olin jo opiskeluaikanani vaihdossa Malesiassa. Tapasin siellä saksalaisen tyttöystävän, ja puolen vuoden vaihto venähti vuodeksi.

Valmistumisen jälkeen kaksikon oli tarkoitus viettää puoli vuotta Keski-Amerikassa. Vuoden ja kolmen kuukauden jälkeen Holmén palasi viime vappuna yksin Suomeen. Erosta huolimatta reissu oli antoisa.

– Kiersimme kaikki Keski-Amerikan maat.

Holmén teki matkalla vapaaehtoistyötä ja tutustui muun muassa ekokyliin ja yhteisöasumiseen.

– Se oli palkitsevaa, vaikka välttämättä itse ei saanut lainkaan palkkaa. Näki, miten voi työskennellä yhdessä ja tukea toinen toisiaan. Reissussa näki maailmaa, mutta ennen kaikkea oppi uusia puolia itsestään.

 

Elämäntilanteeseen ja -arvoihin sopiva työ

Luopioinen ja sen luonto ovat Olli Holménille tuttuja lapsuudesta alkaen. Isoäidin luokse asetuttuaan hän löysi Mikkolan Navetalta yhteisön, jossa saattoi toimia kylän puolesta. Holmén päätyi kuntouttavaan työtoimintaan Perttu Pohjanperän "oppipojaksi".

Huhtikuun puolivälissä alkava uusi puolipäivätyö nuorten parissa sopii elämäntilanteeseen ja -arvoihin.

– Pidän lähimmäisestäni huolta ja teen osa-aikatyötä sen verran, että selviämme. En kaipaa urakehitystä, valtaa tai rahaa, vaan opettelen olemaan onnellinen sillä mitä on ja keskityn enemmän uuden oppimiseen. Haluan omalla esimerkilläni näyttää, että voimme tyytyä vähempään tavaramäärään, kuluttaa vähemmän ja ottaa ympäristön huomioon.

Biotekniikan diplomi-insinööri voisi työskennellä tutkijana yliopistolla tai kehitellä uusia teknologioita esimerkiksi lääke- tai elintarviketeollisuudessa. Olli Holmén hoitaa isoäitiään ja ohjaa nuoria, jotka kertovat seudun puhtaista vesistä ja niiden vaalimisesta.

– Olen työstä hullun innoissani. Haluan päästää nuoret itse ideoimaan, miten tietoa vesistä ja niiden arvostusta voisi lisätä. Toivon, että pystyisin innostamaan nuoria, ja saisimme liikkeelle lumipalloefektin.

Olli Holmen
Olli Holmén aloitti huhtikuun puolivälissä työnsä nuorten ympäristökasvatushankkeessa. Holmén toimii kesäksi palkattavien nuorten ohjaajana. Ensimmäiset työviikot menevät valmistelu- ja suunnittelutöissä.